Wat Is Het Verschil Tussen Glucose En Fructose?

Je hebt waarschijnlijk gehoord van zowel eenvoudige koolhydraten als complexe koolhydraten. Wat is al die ophef over glucose, fructose en de minder bekende sucrose? Ze zijn moeilijk te vinden. Zijn ze gevaarlijk voor het menselijk lichaam? Moet u ze vermijden of het gebruik ervan beperken?

Dit artikel gaat in op deze vragen en werpt hopelijk enig licht op het onderwerp.

Ten eerste kun je sucrose beschouwen als de ouder van beide suikers. Sucrose wordt gemaakt van glucose en fructose. Beide hebben dezelfde calorieën (gram voor gram) en zijn allemaal te vinden in natuurlijke voedingsmiddelen, inclusief groenten en fruit.

Sucrose Is Gemaakt Van Glucose En Fructose

Dus, sucrose, is ook bekend als tafelsuiker. Verschillende suikers hebben verschillende concepten van vertering en moleculaire structuren. Dit is de reden waarom suikers kunnen worden ingedeeld in monosachariden of disachariden.

Monosachariden worden gemaakt van één suiker. Ze kunnen niet worden gescheiden of afgebroken. Het zijn de basisblokken van koolhydraten.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn disachariden complexer en hebben ze meer tijd nodig om te verteren. Sucrose (disacharide) is samengesteld uit twee moleculen: één glucosemolecuul en één fructose.

Fructose

Fructose is een monosacharide en komt van nature voor in fruit, bepaalde groenten en honing. Het heeft een zeer kleine invloed op de bloedsuikerspiegel, vergeleken met sucrose en glucose.

Fructose wordt onmiddellijk opgenomen door de bloedbaan wanneer we het eten. Het heeft een lagere impact op de bloedsuikerspiegel dan we vermeldden. Dit is waar, maar alleen vanaf het begin.

Hoewel het de bloedsuikerspiegel niet zo snel en intens verhoogt als glucose, heeft het op de lange termijn meer nadelen omdat fructose op zichzelf niet als energie kan worden gebruikt. Het moet via uw lever worden omgezet in glucose.

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, als je lever de fructose die je opneemt niet kan bijhouden, wordt het omgezet in triglyceriden en cholesterol, wat kan leiden tot hartproblemen en obesitas.

Glucose

Net als fructoseglucose, ook een monosacharide. In tegenstelling tot fructose wordt glucose zelden alleen in voedingsmiddelen aangetroffen, omdat het meestal een polysacharide of disacharide vormt met een andere eenvoudige suiker.

In de dunne darm komt glucose in je bloedbaan. Met behulp van insuline kan glucose naar uw cellen worden verplaatst. Dit is de snelste manier om uw bloedsuikerspiegel te verhogen en stimuleert de afgifte van insuline.

Zodra glucose uw cellen binnenkomt, wordt het, afhankelijk van uw huidige toestand, ofwel als energie gebruikt, of als het niet onmiddellijk nodig is, wordt het in uw lichaam (lever en spieren) opgeslagen in de vorm van glycogeen.

Vandaag in de uitverkoop