Tarptent Double Rainbow Li Review

Tarptents Double Rainbow is al lang een betaalbare favoriet onder de wandel- en bikepacking-gemeenschappen. We hebben de nieuwe, ultralichte Dyneema-versie, de Double Rainbow Lithium, getest om erachter te komen of een tent die meer dan twee keer zo duur is al die extra dollars waard is

Je zult zien dat de Tarptents Double Rainbow silnylon versie mijn recensie was terug in het kampeerarchief. Een al lang bestaande favoriet bij zowel ultralichte wandelaars als fietsers, het is een tent die ongelooflijk ruim is en verrassend klein inpakt. Met slechts 1,2 kg is hij ook licht, vooral voor de prijs.

Voor de liefhebbers van de Double Rainbow formule is er nu een lichter alternatief. Betreed de Double Rainbow Lithium , die bijna exact dezelfde blauwdruk deelt als het origineel, een dubbele vestibule, enkelwandig ontwerp, met een geïntegreerde, insectenbestendige mesh-voering maar minder dan tweederde van het gewicht, grotendeels dankzij het gebruik van Dyneema-stof.

We hebben niet vaak de mogelijkheid om tentontwerpen van verschillende materialen te vergelijken. Laten we beginnen met het vergelijken van de belangrijkste verschillen voordat we ingaan op de eigenlijke beoordeling.

Dubbele Regenboog Li Versus Dubbele Regenboog

Maak Een Buiging

Het is geen verrassing, als grote fan van de originele Double Rainbow ben ik dol op Dyneema. Double Rainbow Li is groot genoeg om comfortabel plaats te bieden aan twee volwassenen, maar door zijn gewichtsbesparing van 425 g is hij zo licht dat ik hem niet zou aarzelen om hem voor een solo-reis te pakken. Dit elimineert de noodzaak om twee tenten te hebben.

Dyneema komt echter met een flink prijskaartje, samen met het begrip dat ondanks deze extra kosten, het niet zo slijtvast is als zijn tegenhanger van silnylon, vooral als je nalaat er goed voor te zorgen. Ik vond de doorschijnende kwaliteit van het materiaal ook een nadeel op formele campings met sfeerverlichting.

Het algehele ontwerp van de Double Rainbow is perfect voor gebruik in 3+ seizoenen, vooral in buggy-omstandigheden. Ik vind het geweldig hoe snel hij kan worden opgezet, de royale hoofdruimte, het weidse uitzicht dat de dubbele deuren bieden en het praktische van twee vestibules. Het enige probleem met enkelwandige tenten is de mogelijkheid van condensatie in de tent als de luchtvochtigheid hoog is. Maar zelfs dan zijn de vorm, hoogte en lengte zodanig dat het onwaarschijnlijk is dat u vochtig materiaal aanraakt als het waait, de optionele clip-in condensatievoering zorgt voor dolende druppels. Houd er rekening mee dat vanuit het perspectief van bikepackers, de Double Rainbows geen erg haalbare vrijstaande optie is, omdat het de toevoeging van omvangrijke stokken vereist, hoewel dit zelden een probleem voor mij is, dit kan voor sommigen verdeeldheid zaaien.

Als je akkoord gaat met deze kanttekeningen en waarde hecht aan het minimale gewicht en het ruime interieur, dan kan ik me geen tweepersoonstent voorstellen die zo goed afgerond is. En als het een onnodige hoeveelheid geld lijkt om met de natuur te communiceren, dan kan ik de Silnylon Double Rainbow net zo sterk aanbevelen. In feite is het misschien wel de betere optie voor een langere reis, gezien de inherente duurzaamheid van Silnylons.

Update nov 2022: dit is de enige tent die ik het afgelopen jaar heb gebruikt en hij blijft goed standhouden. Er werden een paar kleine gaatjes gevonden in een van de gaaspanelen. Er was ook een kleine snee in de vloer. Deze zijn echter eenvoudig op te lossen met de Dyneema patchkits. Op de een of andere manier kreeg de zak met spullen een grotere snee, maar nogmaals, hij was gemakkelijk te repareren met wat gorillatape.